Recepten met viooltjes, Sint-Jacobsschelpen en Deense gråpæren, ijs van mais en een sneeuwpop van wortelsobetijs, duindoornmousse, yoghurtgelei en meringue: een greep uit wat je kunt verwachten in ‘NOMA, tijd en plaats in de Nordic keuken‘. Naast Scandinavische heerlijkheden vind je in dit boek ook de filosofie van chefkok René Redzepi en het verhaal over zijn lange weg naar het huidige succes. Dit alles gaat vergezeld van prachtige full page foto’s.
NOMA kennen we natuurlijk als het restaurant in Kopenhagen dat al viermaal is uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Topkok René Redzepi is mede-eigenaar van het restaurant en bracht in 2010 ‘NOMA, tijd en plaats in de Nordic keuken‘ uit, een boek met ruim negentig recepten, achtergrondverhalen en foto’s van onder andere de supermooi gestylde gerechten en het landschap waarop de filosofie van NOMA deels gebaseerd is.
Scandinavisch eten sexy? Neh.
In 2004 openden René Redzepi en Claus Meyer NOMA. Ze hadden het zeer ambitieuze plan om de Scandinavische keuken op de internationale kaart te zetten. Deense collega’s lachten het duo uit, want Deens eten? Dat was allesbehalve sexy. In NOMA beschrijft journalist Rune Skyum-Nielsen het verhaal van Redzepi. Zijn enthousiasme bij aanvang, de vertwijfeling als het restaurant niet goed blijkt te lopen en zijn zoektocht naar inspiratie in Groenland waar hij de ideeën voor zijn -naar later blijkt- succesvolle concept opdoet: een interessant en inspirerend kijkje achter de inmiddels meer dan tien jaar oude schermen van NOMA.
Ook het dagboek dat Redzepi bijhield tijdens zijn eerste reis naar Groenland is te lezen, in nog een typische dagboekvorm: korte zinnen zonder werkwoorden, lange beschrijvende alinea’s en een volledige beschrijving van ontbijt tot de standaard afsluiting: ‘welterusten’. Op één van de eerste pagina’s omschrijft hij hoe hij visser Birgir Enni ontmoet. Leuk om te lezen, want hij kwam eerder al aan bod op Nordic Vibes: ik proefde een van de heerlijke visgerechten van Enni op Nordic Delight 2014. Hij is nog steeds een van de leveranciers van NOMA.
NOMA-Recepten
Hoe interessant deze verhalen ook zijn, lezen over eten doet de maag knorren en wat doet een foodie dan? Juist, recepten opzoeken ter inspiratie. En daar staat NOMA vol mee! Het twee kilo wegende boek (serieus, ik móest weten hoe zwaar hij is en heb hem op de weegschaal gelegd!) is voorzien van prachtige foto’s van heerlijk ogende gerechten:
Hoe prachtig ook, het is jammer dat de recepten niet meteen bij de foto’s van de gerechten staan. Dat zou het boek visueel een stuk minder aantrekkelijk maken (en was het niet ‘best vormgegeven kookboek van het jaar 2011‘ geworden), maar als ik kook, wil ik het eindresultaat voor ogen hebben. Pluspunt: bij elk gerecht staat wel een verwijzig naar de pagina waarop het recept uitgeschreven staat, én bij het recept een verwijzing naar de foto. Veel van de ingredienten zijn -zoals natuurlijk verwacht mag worden van een tweesterrenrestaurant- érg bijzonden en je kunt ze zeer waarschijnlijk niet vinden bij de lokale toko. Een zelfgemaakt gerecht uit dit boek kan ik dan ook nog niet laten zien, maar ooit, óóit, ga ik iets uit dit boek op tafel zetten! Of ‘gewoon’ een keer eten bij NOMA, natuurlijk. Want dat schijnt nogal een feest te zijn met de optie op 24(!) gangen. ‘Bij NOMA eten’ op de bucketlist zetten: check!
Leave a Reply