De liefde voor eenvoud, vakmanschap, harmonie en geduld is even groot bij Scandinavische als bij Japanse ontwerpers. Het verwondert dan ook niet dat de twee designreuzen elkaar al meer dan honderddertig jaar vinden in hun gedeelde passie voor betaalbaar minimalisme. Hoog tijd voor een round-up! Geniet mee van de acht mooiste combinaties uit het land van de rijzende zon en Scandinavië.
RIN stoelTM
Hiromichi Konno’s curriculum lijkt wel een sprookje. De 42-jarige Japanse designer vertelt dat hij tijdens zijn studententijd naar Denemarken reisde. “De stoelen van Fritz Hansen en de lampen van Louis Poulsen bliezen me daar omver. Ik vond ook de eenvoud van Japans design in deze stukken terug. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een masteropleiding in Scandinavië.” Uiteindelijk schreef Hiromichi zich in aan de Umeå Universiteit in Zweden. Jaren later bracht Republic of Fritz Hansen – het merk van zijn jeugddromen – zijn RIN stoel™ uit.
FIKA 1
FIKA ligt in de buurt van het Higashi Nagasaki station in Tokyo. Het piepklein hoekhuis van de hand van ondesign architecten is tot de nok gevuld met Scandinavische objecten. De bewoners gebruiken die door de week, en verkopen ze in het weekend. Wedden dat jij er ook instant hebberig van wordt?
Fika 2
Als ik dan toch in Tokyo zou zijn, dan staat ook cocoonen op zijn Zweeds-Japans bij Isetan Shinjuku op mijn to do lijstje. De bakkersafdeling van dit warenhuis – die ook Fika heet – verkoopt verse Scandinavische lekkernijen. De feestelijke verpakkingen van de Zweedse ‘punschrullen’ en Fins geïnspireerde ‘mölkky’ koekjes werden ontworpen door de Finse vormgeefsters Leena Kisonen en Hanna Konola. “We kregen carte blanche. Ik probeer altijd vreugde en goede ‘vibes’ in mijn patronen te steken.” zegt Leena. Hitomi Watanabe, het Japanse hoofd van creatief agentschap HI(NY) vertrouwt me dan weer toe dat Fika een groot succes is. Hij verklapt ook het geheime recept: “Japanners hechten veel waarde aan verpakkingen. Wij geven graag en veel cadeautjes en hebben daarbij aandacht voor details. De dozen, stickers, zakjes, het papier… alles moet kloppen. Het zit echt in onze cultuur ingebakken.”
Scandinavian design paper book
Ook Yurio Seki suggereert om de prints uit haar Scandinavian design paper book te gebruiken om geld of cadeautjes mee in te pakken. Maar daar zijn ze haast te mooi voor. De dromerige illustraties van pastelgroene sparrenbomen en knalroze Zweedse dalapaardjes maken je gegarandeerd vrolijk! De Japanse putte inspiratie uit een jarenlang verblijf in Zweden.
Mjölk
De Canadezen Julie Daoust en John Baker vielen als een blok voor Nordic-Japans fusion design. “Julie was al een Scandinaviëkenner voor ik haar ontmoette. Ze heeft me daar dan ook uitgebreid rondgeleid. Zo bezochten we het huis van Alvar Aalto in Helsinki. We leerden daar dat Aalto verliefd was op Japan. Hij bouwde bijvoorbeeld een shōji deur (een Japanse schuifdeur uit papier en licht hout, red.) die zijn leef- en werkruimtes van elkaar scheidden. Ook droeg hij wel eens een kimono binnen in huis. Aalto is zelf nooit naar Japan gereisd, maar deze visite betekende een keerpunt in ons leven.” Van het één kwam het ander, en intussen baat het koppel de Nordic-Japanse concept store mjölk uit in Toronto. Het eerste stuk in mjölks assortiment was het Log set van Naoto Fukasawa voor Swedese.
Carousel
Akiko Kuwahata komt uit Tokyo, maar studeerde aan de Arkitektskolen in Århus. Eén blik op de betoverende houten Carousel juwelenbox verraadt meteen waarom Akiko al drie keer werd opgenomen in de Danish Crafts Collection.

KAIKADO objects collection
Als het van mij afhangt, dan verdient ook de KAIKADO objects collection een keurmerk. De bronzen en zilveren theepotten werden ontworpen in Kopenhagen, maar geassembleerd door ambachtsmannen in Kyoto. Designstudio OeO en het collectief JAPAN HANDMADE zitten achter deze oogverblindende samenwerking.
Noto
Lina Zedig en Marcus Åhrén richtten twee jaar geleden in Stockholm hun eigen tapijtenlabel Oyyo op. Ze verbleven afgelopen herfst in de Reversible Destiny Loft van het Japans-Amerikaanse architectenduo Arakawa + Gins in Tokyo. Marcus licht toe: “Het was een droom die uitkwam. Dat kunstproject bruist van de inspiratie.” Nu ze weer thuis zijn droomt Lina van een sentō – ofwel een Japans publiek badhuis – in haar straat. Het blauwe tapijt met triangel motief van Oyyo dankt alvast zijn naam aan het Japanse schiereiland Noto-hantō.
Zo veel moois… welk design is jouw favoriet?
Leave a Reply