De aantrekkingskracht van Scandinavië komt in vele smaken: van Deense relaxkunst (‘slappe af‘) of catchy Zweedse pop tot Noorse natuurromantiek. Voor wie het maar moeilijk vindt te kiezen tussen die vele geneugten, is de nieuwe Øresundsregio een elegante oplossing.
(Door Caroline Boessenkool)
Zweden en Denemarken: allebei even lief
Ik ben er zelf zo één: ik verloor mijn hart aan Zweden en haar kraakheldere taal en dito meren en bossen. Maar het lot bracht me naar Denemarken, het land waar ze allesbehalve kraakhelder spreken en men een afgegraven stadsvijver een meer noemt. Desondanks is het leven hier goed: een biertje is betaalbaar en men tapt gretig schuine mopjes. Ik houd dus van allebei en durf daar hardop voor uit te komen, zoals steeds meer Øresundbewoners.
Bekoelde liefde warmt weer op
Vroeger was het al één gebied, maar toen moest Denemarken Zweden afstaan en begonnen ze elkaar vliegen af te vangen. Denen zijn te onbeschoft, vinden Zweden. Zweden zijn te politiek correct, vinden Denen. Maar nu is de liefde weer langzaam aan het groeien. Wie net is begonnen aan het derde seizoen Broen, ziet dat terug op zijn eigen televisie. Ook in The Killing zag je de culturele integratie. Zelfs Lars von Trier, in zijn serie ‘Riget’, voerde een (weliswaar gestoorde) Zweedse dokter op in zijn Deense ziekenhuisserie. Burennijd verandert langzaam maar zeker in zusterliefde.
Pendelen en gluren, over en weer
Dat zie je ook in de manier waarop mensen wonen en forenzen. Sinds de komst van de Øresundsbrug pendel je tussen Kopenhagen en Malmö als waren het Amsterdam en Utrecht. Duitsers die een baan vinden in Kopenhagen, gaan in Malmö wonen. Goedkoper. Zuid-Zweedse biotechnologen vinden een baan in Kopenhagen. Ze maken elke dag met de trein de oversteek over de Øresundsbrug of gaan zelfs in Kopenhagen wonen. En ikzelf woon op de beste plek die een Nederlandse met mijn gespleten Scandinavië-hart zich kan wensen. Op het Kopenhaagse eiland Amager, ooit ontwikkeld door de Nederlanders, met uitzicht op Zweden. Inderdaad, óver de Øresund.

Ik zie alles wat er gebeurt: cruiseschepen, vliegtuigen, maar ook of het druk is op het strand of niet. Kayakklasjes, hardlopers, windsurfers. Bij goed weer zie ik de kustlijn vanaf Malmö noordwaarts.

Ik woon op de tiende verdieping. Duizelingwekkend hoog, voor Kopenhaagse begrippen, waar de maximale hoogte 42 meter is, in verband met het vliegveld dichtbij.

Vanaf 6 uur schijnt de zon recht mijn slaapkamer in.

Amager strandpark op een mooie zomerdag, op 15 minuten fietsen van het centrum van de stad.

Tijdens mijn ochtendrondje op de hardloopschoenen. In de verte zie je de majestueuze Øresundsbrug verrijzen.
De kustlijn waar ik aan woon, was tot vijf jaar geleden een verlopen stukje eiland, dat niet echt bij Kopenhagen mocht horen. Nu wordt het het Manhattan van Kopenhagen genoemd, vanwege de nieuwe bedrijvigheid en de hoogbouw, vanwaaruit je de auto’s op de Øresundsbrug kunt bestuderen.
Figureren in Bron/Broen/The Bridge?
Wil je ook onderdeel zijn van dit unieke stukje Scandinavie? Je kunt je tot 22 september nog aanmelden als figurant voor de laatste opnamen van Broen 3. Je moet tussen de 20 en 85 jaar zijn en in het najaar en/of voorjaar in Malmö of Kopenhagen zijn. Bij diverse vacaturesites waaronder metrojobb.se kun je je na betaling aanmelden als figurant.
Leave a Reply