Voor liefhebbers van electronische dance-muziek in de regio Utrecht zal Stekker een bekend fenomeen zijn met in eerste instantie het jaarlijkse Stekker-fest. In 2013 werd het Stekker-fest omgedoopt in Stekker in het Park in de Voorveldse Polder waarbij de nadruk lag op de samenwerking van de optredende artiesten. In de voorafgaande week aan het festival kregen de artiesten namelijk de mogelijkheid om samen in de studio te jammen en gebruik te maken van allerhande veelal schaarse synthesizers die in de studio van Sonar Traffic opgesteld stonden. In 2013 waren diverse optredens daardoor dan ook verrassender dan verwacht. Zou de editie van 2014 eveneens zo spetterend zijn?
Dat het met de spetters wel goed zou komen bleek wel uit de weersvoorspellingen: regen! Kortsluiting in de bestekkerde apparatuur lag dan ook de loer. Gelukkig kon na 11 uur feesten de weerbalans een stuk positiever worden opgemaakt. Op een paar grote druppels hemelwater na bleef het echter wonderwel droog en werd het alsnog een uitverkocht, zonnig en groot feest in de Voorveldse Polder.
Lydmor & Rangleklods, een Deense invasie!
Alhoewel de eerste act iets na het openen van het festival om 12:00 al zijn opwachting maakte moest het publiek het park nog zien te vinden.
Lydmor

Rangleklods
Over een gebrek aan publiek hadden Esben en Pernille van Rangleklods niets te klagen. Iets na 21:00 trad het duo aan en trakteerde de dansende menigte op een aangename dosis Deense electro. Ze stonden eerder dit jaar ookal op het Where the Wild Things Are-festival en recent nog op PITCH-festival, maar de muzikale en vocale performance van de inmiddels to skate-dude getransformeerde Esben waren nog steeds zeer overtuigend en verveelden geen moment. Inmiddels begon de schemering in te vallen en werd de bewolking wat dreigender. Muzikaal was hier echter niets van te merken. Nummers zoals Young and Dumb en Clouds waren een feest der herkenning en maakten het dansen des te gemakkelijk. Na krap 40 minuten kwam er helaas al een einde aan het Rangleklods-feestje om ook de afsluitende act (Octave One) de gelegenheid te geven hun indrukwekkende podiuminstallatie op te bouwen.

Nog een keer Lydmor?
Vermoedelijk de meest in het oog springende productie die voortvloeide uit Studio Stekker was die van Colin Benders, bekend van Kytopia. In de studio was hard gewerkt aan een -uitgaande van het resultaat in 2013- ongetwijfeld prachtige set van 45 minuten. Helaas voor Colin kwam de programmering onder druk te staan door het voornemen om tijdens het passeren van de rouwstoet van slachtoffers van de vliegtuigramp met de MH17 de muziek tijdelijk te staken. Het optreden had hierdoor dusdanig moeten worden ingekort, waardoor de productie niet meer tot zijn recht kwam. Het publiek dat gekomen was voor Colin Benders was dan ook zeer verrast toen niet Colin maar Lydmor wederom een optreden kwam geven. Ditmaal wel voor een groot publiek, dat ondanks het gemis aan de verwachte act toch duidelijk genoot van de muziek van de jonge Deense. Op de semi-akoestische versie van Lamppostlight bleek het zeer lastig om nog aan het dansen te blijven. Veel publiek haakte daardoor dan ook af en haalde een vers getapt biertje in afwachting van de volgende act.
Stekkersamenwerkingen
Uiteraard maakten niet alleen de Deense electro-helden en Colin Benders hun opwachting tijdens het festival. In het kader van Studio Stekker waren diverse artiesten de samenwerking aangegaan. Na dagen fröbelen en jammen in de studio konden Junior Boys & Iron Galaxy, Francesco Tristano & Sie, Midnight Operator and the Mole (vocaal bijgestaan door Delhia de France) volledige nieuw werk ten gehore brengen. Omdat het festivalterrein grofweg was verdeeld in een strand-area en een groot podium en de verschillende samenwerkingen in veel gevallen tegelijkertijd optraden was ik niet in de gelegenheid om alles te zien en te horen. In vergelijking met de editie van 2013 leek het helaas minder spetterend dan verwacht. Misschien een onbewuste mineur naar aanleiding van de vliegtuigramp. De set van Francesco & Sie moest ervoor worden onderbroken. De grootste publiekstrekker stond toen in het publiek: het 1,5 jaar oude zoontje van Francesco.

Headline(r)s
Om het feest nog wat aantrekkelijker te maken prijkten er ook enkele grote namen in de line-up op het affiche. Zo maakte de Amerikaan Carl Craig zijn opwachting op het grote podium voor een goed gevuld veld met dansend publiek. Zelfs op het podium konden enkele VIP’s de heupen niet stilhouden. Carl was Carl en draaide zijn plaatjes in alle rust. De afsluitende act van de avond was vermoedelijk het meest indrukwekkend van het internationale aanbod: Octave One. Een duo uit Detroit dat al sinds 1991 bekend stond als een van de meest opwindende techno-acts. Het gemak waarmee ze het publiek enthousiasmeerden sprak boekdelen. Een prima afsluiter van een gezellig dagfestival in het park.
Voor een uitgebreider fotoverslag: Flickr.
English Summary:
///Since a couple of years the city of Utrecht is blessed by the Presence of Stekker. A platform for (alternative) dance music with an annual festival: Stekker Fest. In 2013 the concept and its name changed was changed into Stekker in het Park (Plug in the Park). During the week receding the festival a substantial part of the performing artist was given the opportunity to create new material together in Studio Stekker. During the 2013 festival these collaborations were the highlights of the festival.
For the 2014-festival the artists were invited again to participate in Studio Stekker in this years new location, the former pop venue Tivoli Oudegracht. This was where the magic happened and artists like Colin Benders, Lydmor, Junior Boys & Iron Galaxy, Francesco Tristano & Sie, Midnight Operator and the Mole & Delhia de France were able to create new tunes which they played during the festival.
Unfortunately the festival was preceded by the airplane-disaster NH17 a couple of days before. Therefore the festival had to be interrupted around the time some of the victims where transported over the highway nearby. The audience responded impressively with several minutes of silence concluded with an applause. The precise effect of the whole tragic event on the performing artists was not clear, yet the collaborations sounded less sparkling as the year before.
The Nordic part of the festival consisted of Lydmor and Rangleklods, both from Denmark. Eventually Lydmor had the change to perform twice! Her first performance sounded great. Unfortunately the starting time of 13:00 was a bit too early for many visitors which resulted in an open field with some interested listeners. As the collaboration of Colin Benders was canceled last-minute due to insignificant time for the whole performance Lydmor got the chance to play a second time. This time the field was really crowded, the sound still great and Lydmor got amount of enthusiastic visitors she deserved.
Then the stage was taken over by Esben and Pernille of Rangleklods. Fine, uplifting and fascinating electro-tunes. Also live fun to watch as Esben and Pernille are having fun themselves finetuning the beats and melodies in realtime.
Apart from the great Danish electro bands there were also some highly danceable performances by the well known Carl Craig and legendary Techno-duo Octave One. Best runner-up is probably Dutchman Falco Benz who played quite an impressive disco-synth-beat-set. Not just musically but on stage he was the man of the hour with lights, synths and a puff of smoke.///
Leave a Reply