Denemarken is een bakkersland. Zo ongeveer de helft van het landoppervlak wordt gebruikt voor landbouw, en de granen die niet direct geëxporteerd worden, worden verwerkt tot broden, koekjes, cake en taart. In het straatbeeld zie je dat terug in de ‘bageri’-bordjes (bakkerij). Van de simpele ‘Bageri Luca’ op de hoek tot de grotere ketens als Meyers, Holms en Lagkagehuset die hun deegwaren combineren met een bakje koffie.
Die laatste, Lagkagehuset, is de grootste. En volgens velen ook nog steeds de beste. Ze begonnen in de jaren ’90 in Kopenhagen, en hebben inmiddels zo’n 30 filialen, verspreid over het land. Het merendeel vind je nog steeds in de Deense hoofdstad, maar vier van hun filialen daarbuiten zijn drive-ins: bestellen, betalen en weer wegrijden. Handig voor als je op een roadtrip bent.

Bakker op de hoek
De inrichting van de stadscafés is eenvoudig en ruimtelijk, met veel donkerbruin, hoge tafels en barkrukken. Verwacht dus geen loungebanken waar je met je ipad op schoot in kunt wegzinken. Eerder een plek als de bakker op de hoek waar je ook even blijft hangen voor een kopje koffie en een kletsje met de buurvrouw. Of, als je geen buurvrouw in Denemarken kent, een plek waar je op een mooie voorjaarsdag je ‘kaffe og kage’ afhaalt en vervolgens oppeuzelt in het dichtbijgelegen park.
Het aanbod is met recht dat van een echte bakker te noemen. Een hele collectie broden, taarten, cakes en broodjes lacht je verleidelijk toe vanachter de toonbank.
Brood bij Lagkagehuset
Het broodaanbod varieert van het in Scandinavie immens populaire zuurdesembrood tot speltbrood en roggebrood. ‘Gewoon’ tarwebrood is in de minderheid. Rogge en haver zijn van oudsher hét Deense graan: het groeit goed op Deense bodem en staat bol van de vitamines en mineralen. Alleen: de Denen eten het steeds minder. Daarom is Lagkagehuset een rogge-offensief begonnen: roggebollen, graansnacks, en allerlei soorten roggebrood staan op het menu. Ik probeerde op het vliegveld eens een roggebol met kaas en het moet gezegd: smeuïg, vol van smaak en je kunt er een hele lange vliegreis op vooruit. Ook de haversnacks zijn best smaakvol: de haverbol met chocola heeft een volle en door de chocolade ietwat zoetige bite en het voelt in ieder geval een beetje gezond.
Lagkagehuset’s zoete traktaties
De naam Lagkagehuset heeft echter niets te maken met rogge of haver, maar met een taartsoort: de ‘lagkage’. Lagkage is te vertalen als laagjescake en wordt gemaakt door verschillende laagjes cake, slagroom, en tussendoor of bovenop fruit, of praline, of chocolade, op elkaar te stapelen. Denen eten de Lagkage als verjaardagstaart. Of als feesttaart. Een beetje zoals de slagroomtaart bij ons.



Flødebol en meer
Andere taartjes en cakes zijn er echter ook volop te koop: lossen gebakjes, kaneelsnack, worteltaart (volgens de Denen een Deense uitvinding), brownie, cheesecake. Of een echte Deense flødebol natuurlijk: een slagroombol die wij negerzoen zouden noemen, maar die in Denemarken is geëvolueerd tot een bonbon ter grootte van een vuist (lees hier een ode aan de flødebol).
Grote ramen
Als het geen zonnige voorjaarsdag is, maar een regenachtige winterdag, waarop een picknick er allerminst aantrekkelijk uitziet, schroom dan niet om je fika fredag alsnog bij Lagkagehuset te vieren. Alle filialen hebben wifi en grote ramen. Zoek een barkruk aan de straatkant en aanschouw het Deense leven vanachter je koffie en flødebol.
Website Lagkagehuset (incl. adressen van alle café’s!)
30/05/14 at 14:13
Mmm kan niet wachten om te komen proeven!