Een glasmuseum klinkt wat saai, maar het glasmuseum in Ebeltoft, Denemarken, is dat allerminst. Moderne vaste en tijdelijke tentoonstellingen maken het museum aantrekkelijk, maar ook liefhebbers van geschiedenis van glas kunnen hun hart ophalen. Het museum zelf is met witte en ruime open ruimtes modern ingericht en heeft zowel vaste als tijdelijke tentoonstellingen. Een van de vaste tentoonstellingen is ‘Det Kosmiske Rum ‘ van Tróndur Patursson. Een mooie en moderne tijdelijke tentoonstelling die tijdens mijn bezoek aanwezig was, is Obstruction van Ned Cantrell. Het glasmuseum heeft daarnaast -zeer belangrijk! 😉 – ook een erg fijn café om een fika te doen: het Glascafeen.
‘Det Kosmiske Rum ‘ van Tróndur Patursson in Glasmuseum Ebeltoft
Det Kosmiske Rum, oftewel ‘De Kosmische Ruimte’, is een kunstwerk van de bekende Faraoër Tróndur Patursson. Met dit kunstwerk, waar je in kunst staan en bent omgeven door gekleurde spiegels, wil hij het gevoel van zijn zeereizen overbrengen aan de bezoeker. Patursson maakte in 1993 een zeiltocht van China naar Amerika en op deze reis is ‘Det Kosmiske Rum’ gebaseerd. De reis duurde 106 dagen en Patursson maakte hem samen met de Britse ontdekkingsreiziger en historicus Tim Severin, op een vlot gemaakt van bamboe. Ze waren omgeven door niets anders dan de zes kilometer diepe zee en de oneindige lucht, wat voor Patursson voelde als een kosmische ruimte.
Zo ziet het eruit als je een foto maakt van de vloer:
Het is een indrukwekkend kunstwerk om te beleven, zeker als je er helemaal alleen in staat. Dan voel je de leegte en de ruimte die Patursson over wil dragen. Misschien kom je nog dichter bij zijn belevenis als je met zijn tweeën bent en op de grond gaat zitten, maar dat mag je zelf proberen 😉
En als de sokken je bekend voorkomen: het zijn Happy Socks!
Ned Cantrell – Obstruction
De tijdelijke tentoonstelling in het Glasmuseum Ebeltoft was die van Ned Cantrell. Hij komt uit de UK maar heeft een studio in zijn huidige woonplaats Aarhus. In ‘Obstruction’ laat Cantrell het contrast tussen hoge en populaire cultuur zien, waarmee hij ook door de pretentieusheid van glas heen wil prikken, zodat de glazen objecten relevant en rijk aan inhoud worden en aan onze dagelijkse levens refereren.
In ‘Obstruction’ gebruikt Cantrell het sprookje ‘het meisje met de lucifers’ van Hans Christian Andersen als startpunt, daarnaast verbeeldt hij ook ‘de drie kleine biggetjes’ en komen situaties uit de huidige samenleving terug in een glasgeblazen MacDonalds verpakking met frietjes en een kraai die een frietje in zijn snavel heeft, een tegen de muur op de grond gezakt figuur bij wie pillen uit zijn hand rollen en een op de grond gedumpte bananenschil.
Het is vervreemdend om zulke donkere objecten in fragiel glas geblazen te zien, ik heb wel drie rondjes over de tentoonstelling gelopen en me verwonderd over de combinatie van glas, graffiti en de items die ik nog niet eerder in glazen vorm heb gezien.
Inmiddels is de tentoonstelling niet meer te zien in het Glasmuseum, maar op de site van Ned kun je enkele van zijn werken zien.
Het glasmuseum Ebeltoft
Het glasmuseum ligt vlak buiten het centrum, en heeft een prachtig uitzicht over de zee.
Naast tentoonstellingen vind je in het Glasmuseum ook een fijn café (waar ik al eens een fika deed!) en een winkeltje waar je, net als bij de balie, mooie glazen items kunt kopen, maar ook kaartjes en boeken.
Glasmuseum Ebeltoft
Strandvejen 8
DK-8400 Ebeltoft
Denemarken
Leave a Reply