Iittala voegt regelmatig nieuwe items toe aan haar collectie. De Leimu van Magnus Pettersen is één van de nieuwe ontwerpen die zeker een uitlichting verdient. Magnus was eerder dit jaar in Amsterdam en vertelde me wat meer over deze lamp, zijn carrière en zichzelf.
De Leimu is een lamp met een koper-achtige kleur. Een soort filter. Het verbod op gloeilampen was de inspiratiebron voor het ontwerp. “De vervangende lampen hebben geen mooie kleur, veel hebben een lelijke blauwe gloed die niemand wil. Dus ik besloot een lamp te maken die door een filter een warme atmosfeer creëert”, vertelt Magnus. De vorm komt me bekend voor, maar ik kan hem niet helemaal plaatsen, misschien mede door het gebruik van de alles behalve standaard materialen glas en cement. “De lamp heeft de vorm van een standaard hangende lamp”, verklaart Magnus, “alleen hangt deze lamp niet, maar staat hij op een voet”.
In de ruime woonkamer in Amsterdam waar de lamp staat, geeft hij in elk geval de bedoelde warme sfeer. Dat mag je ook verwachten met het prijskaartje dat aan de lamp hangt: de kleine (30×20 cm) kost € 495,- en de grote (38×25 cm) kost € 549,-. Momenteel is de kleine helaas niet leverbaar.
Bij Magnus Pettersen thuis
De Leimu is het eerste ontwerp van Magnus dat Iittala in de collectie heeft. Zijn andere designs zijn te vinden op Magnus’ website. Ik vraag me bij de mooie items die daar te zien zijn af: hoe zou het huis van Magnus eruitzien? “Thuis heb ik veel prototypes van mijn ontwerpen staan. Ik vind het belangrijk om de ontwerpen te testen voordat ik ze op de markt breng. Hebben ze wel het juiste gevoel?” Magnus wilde altijd al huisinrichting ontwerpen: “Het zijn spullen waarmee mensen hun huis vullen, het is belangrijk dat het sfeervol is. Het gaat bij je interieur immers om je leefomgeving. En als je daar van kunt genieten, is dat een verbetering van je leven”.
Naast prototypes van zijn eigen design, heeft Magnus in zijn inrichting ook veel spullen die hij van zijn reizen heeft meegenomen. “Mijn designs hebben een industriële uitstraling. Samen met mijn vriendin heb ik reizen gemaakt naar onder andere Marokko en India. Met de spullen die we van daar mee hebben genomen, kleurt zij het interieur in.
Van Sarpsborg naar London
Magnus groeide op in Sarpsborg in Noorwegen, een kleine stad ter zuidoosten van Oslo. Daarna studeerde hij Product & Furniture Design aan de Kingston University om vervolgens zijn studie met een master Industrial Design aan Central Saint Martins af te sluiten. Hij woont inmiddels alweer tien jaar in London. Hebben zijn Noorse roots en Britse invloeden invloed op zijn designs? “Je ziet mijn Scandinavische roots terug in mijn werk, maar ik heb het wel gemengd met de internationale invloeden die London op me heeft. Mijn design is ‘clean and simple’, wat heel Scandinavisch is. Mijn materiaalkeuzes en -combinaties zijn dat echter een stuk minder”.
Scandinavische designers
Magnus heeft veel contact met Scandinavische designers. Maar wie vind hij nou echt goed? Hij noemt drie grote namen:
Terence Conran
“Terence is een Britse designer. Hij startte Habitat in de jaren zestig en dankzij hem zie ik in dat je je beter voelt als je jezelf omringt met spullen waar je van houdt. Hij was een goede zakenman. Negen van de tien designers slagen niet omdat ze niet zakelijk zijn ingesteld. Design = business”.
Andreas Engesvik
Andreas is een van de ontwerpers van Iittala. Meer info over hem is te vinden op Andreas’ pagina op de Iittala-website.
Lars Beller Fjetland
“Lars is een opkomende Noorse designer uit Bergen”. Van ELLE kreeg hij al de ‘new designer award 2013‘ en als je zijn website bezoekt, zie je meteen dat hij 100% Nordic is.
Een van zijn designs is Re-turned:
Magnus Pettersen
Magnus Pettersen is te vinden op magnuspettersen.com, op Twitter als @MagnusStudio en op Facebook als Magnus Pettersen Studio.

Leave a Reply