Op 30 oktober werd de Noors-Deense schrijver Kim Leine uitgeroepen tot de winnaar van de literatuurprijs 2013 door de Noorse Raad. Hij won de prijs voor zijn boek De profeten in de Eeuwigheidsfjord (Profeterne i Evighedsfjorden). De geldprijs die hierbij komt kijken bedraagt DKK 350.00,-, wat neerkomt op €47.000,-. Het is niet de eerste prijs die Leine in ontvangst nam voor dit werk, maar deze is wel groter dan de eerdere prijzen die hij in de wacht wist te slepen.
Nietsvermoedend kocht ik afgelopen zomer deze roman. De naam Kim Leine was ik wel eens tegengekomen, maar ik had geen weet van zijn bijzondere schrijfstijl. Ik kocht het boek in de eerste plaats omdat ik me liet verleiden door de fraai geïllustreerde omslag. Ook de enkel lovende recensies die op de omslag prijken, wekten interesse. Nu ik het verhaal gelezen heb, kan ik ook niet anders dan deze lovende woorden beamen. Voor boekenliefhebbers die eens wat anders wil lezen dan de populaire detectives, is dit een goed Scandinavisch alternatief.
De profeten in de Eeuwigheidsfjord: het verhaal
De roman neemt je mee naar de 18e eeuw, ten tijde van de Franse revolutie. Het vertelt het verhaal van de Noor Morten Falck, die theologie studeert in Kopenhagen. Als lezer word je rondgeleid door het oude stadscentrum van de Deense hoofdstad, waar mogelijkheden en vrijheid het leven van de jonge student kenmerken. Na zijn studie krijgt Falck een baan aangeboden als missionaris op Groenland, waar de omstandigheden erbarmelijk zijn voor de Noor. Het is zijn taak om inheemse heidenen te bekeren tot het christendom. In de kleine kolonie zijn strenge regels, controle, christelijke idealen en het Groenlandse klimaat heerser over Falcks leven.
Het karakter Morten Falck volgt Rousseau’s visie ‘de mens is vrij geboren, en overal ligt hij in boeien’ na. Dit zorgt voor een interessante zoektocht naar vrijheid, ook op plaatsen waar dit niet lijkt te bestaan.
Naast het leven van Falck, vertelt de roman nog een tweede verhaal, die van predikant Habakuk en zijn vrouw Maria Magdalena. Zij hebben de kolonie achter zich gelaten om een dorp te stichten in de Eeuwigheidsfjord. Bovendien hebben deze profeten er eigen kerk gevormd, die aantrekkelijk blijkt te zijn voor inheemsen. Hun geloof is een mix van het nieuwe christelijke geloof en oude Groenlandse rituelen, wat klaarblijkelijk botst met de idealen van de missionaris.
De schrijver Kim Leine heeft zelf vijftien jaar in Groenland gewoond en dit is te merken aan de fijne gedetailleerde beschrijvingen. Deze realistische stijl is het kracht van het boek. Kim Leine bezorgt de lezer rillingen van kou, afschuw, duisternis en smerigheid.
De profeten in de Eeuwigheidsfjord is het eerste en vooralsnog enige boek van Kim Leine dat vertaald werd naar het Nederlands.
Comments are closed.