Deze zomer was er in het Gällivare Museum in het gelijknamige Zweedse plaatsje een tentoonstelling van de Nederlandse (maar in Zweden woonachtige) fotograaf Michiel van Nimwegen te zien. Timo Eekhoudt bezocht de tentoonstelling in het Noorden van Zweden en maakte een kort verslag:
“De tentoonstelling, genaamd Järn, Järv och Blodpalt, bestaat uit zeven onderdelen die karakteristiek zijn voor de omgeving waarin Van Nimwegen werkt: portretten van mensen die Samische wintermutsen dragen; voor Lapland alledaagse objecten zoals een ijskrabber, houten koffiemok of skiwax; een serie over vrouwen in de ijzermijn van Gällivare, met als hoogtepunt een panoramafoto van wel drie meter lang. Ook is er een serie over sneeuw, zonder dat er een ook maar één vlokje sneeuw is te zien. Dan is er nog de serie “Little planets”. Deze laat zien hoe ook een klein dorp als Porjus een klein eigen wereldje kan zijn.
Buitenleven
Een volgende serie laat het buitenleven in Lapland zien: onder andere ijsvissen, een prachtige zonsondergang, besneeuwde bomen, wilde dieren en rendieren zijn door Michiel vastgelegd.
Insecten
Het onderwerp van het laatste onderdeel van de tentoonstelling is insecten: reusachtige close-ups van insecten die de beestjes die zo vaak uit irritatie worden doodgeslagen er opeens een stuk enger, én mooier, uit laten zien.
Van Nimwegen wil met deze tentoonstelling zijn fascinatie en bewondering voor de Noord-Zweedse cultuur en natuur overbrengen, iets dat zeker lukt!”
Website Michiel: ardan.se
Foto: © Maria Winbjörk /Dreyma
www.mariawinbjork.com
Leave a Reply