Trilogie ja, want alle drie de boeken die Tore Renberg – tot nu toe – geschreven heeft over Jarle Klepp zijn verfilmd. Na Mannen som elsket Yngve (‘The Man who loved Yngve’) in 2008, volgde vorig jaar Charlotte Isabel Hansen onder de filmtitel Jeg reiser alene (‘I travel alone’) en onlangs verscheen ook het eerder geschreven Kompani Orheim op het witte doek.
Jarle Klepp is een jongen die in de jaren ’80 opgroeit aan de westkust van Noorwegen, in Stavanger. De trilogie is een coming of age verhaal waarin we Jarle volgen op de middelbare school, als student in Bergen en tot slot – als terugblik – tijdens zijn jeugd.
Alle drie de films beschikken naast prachtige beelden en de eerder genoemde talentvolle acteurs, ook over een geweldige soundtrack – vooral in Mannen som elsket Yngve en Kompani Orheim.
De jonge Jarle in Kompani Orheim wordt gespeeld door Vebjørn Enger, terwijl Rolf Kristian Larsen in de andere films de hoofdrol op zich neemt. Andere acteurs met grotere rollen zijn Arthur Berning (Helge), Ida Elise Broch (Katrine), Ole Christoffer Ertvaag (Yngve), Ingrid Bolsø Berdal (Herdis), Cecilie Mosli (Jarles moeder) en Kristoffer Joner (Jarles vader).
Mannen som elsket Yngve (2008)
Het is 1989 en Jarle zit op de middelbare school, waar hij samen met zijn vriendin Katrine en beste vriend Helge de tijd van z’n leven heeft. Hij speelt gitaar in Mathias Rust Band – een punkband, interesseert zich ook voor politiek en wereldvrede. De nieuwe jongen in de klas, Yngve, is zo ongeveer het tegen- overgestelde, maar trekt toch Jarles aandacht.
Jeg reiser alene (2011)
Ondertussen zijn we 7 jaar en 9 maanden verder. Jarle studeert literatuurwetenschap in Bergen en zijn studie, vrienden, muziek, seks en Marcel Proust betekenen alles voor hem. Geheel onverwacht komt een brief waarin staat dat Jarle vader is van Charlotte Isabel, die bijna 7 wordt. De laatste week voor haar verjaardag komt ze bij haar papa doorbrengen.
Kompani Orheim (2012)
Het laatste deel van de drieluik, waarin het verhaal van Jarles jeugd bij zijn vader en moeder in Stavanger wordt verteld. Ze hebben alledrie hun dromen en proberen een fijn gezin te zijn, maar dat blijkt zo makkelijk niet met een alcoholist als vader. Jarle zoekt zijn toevlucht in het politiek activisme, meisjes en muziek, ontmoet zijn nieuwe beste vriend Helge en kan steeds minder goed met zijn vader overweg.
Niet de meest vrolijke en luchtige afsluiting van de trilogie, maar toch ook een film over vertrouwen, hoop en liefde. Als het goed is komt hij deze herfst in de Nederlandse bioscopen.
Ook de boeken zijn erg populair en aanraders voor iedereen die Noors kan lezen – helaas zijn ze (nog) niet naar het Nederlands (of Engels) vertaald. De Nederlandse uitgaven van de films zijn hier te bestellen.
Leave a Reply